Sık Sorulan Sorular
07 Ağustos 2023

DİŞETLERİM DİŞLERİMİ FIRÇALAYINCA KANIYOR? BU DURUM ÖNEMLİ Mİ?


Dişeti kanaması, dişeti iltihabının en önemli göstergesidir. Mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.

DİŞETLERİMDEKİ KANAMA İÇİN DİŞ MACUNUMU DEĞİŞTİRSEM YA DA GARGARA KULLANSAM GEÇER Mİ?


Dişeti iltihabının şiddetine göre diş hekimi tarafından uygulanacak olan tedavinin ardından, hekiminizin önerisi doğrultusunda macun ve gargara kullanabilirsiniz. Ancak, tek başına bu ürünler dişeti kanamasını önlemez.

GÖMÜLÜ 20LİK DİŞİM ÇEKİLDİ YÜZÜMDE MORARMA YA DA ŞİŞME OLUR MU?

Her 20 yaş cerrahisi aynı şekilde yapılmadığı gibi iyileşme süresinde de değişiklikler olabilir. Tamamen kemik ile örtülü 20 yaş cerrahilerinde birkaç gün şişlik ve ağız açmada güçlük olabilir. Morarma çok nadir görülebilen bir komplikasyondur.

20LİK DİŞLERİN HEPSİ ÇEKİLMELİ Mİ? ÇEKİLMEZSE VÜCUDA BİR ZARARI VAR MI?

20’lik dişin çekim kararı muayene ile verilebilir. Normal bir şekilde sürmüş ve fonksiyonda olan 20 yaş dişlerinin çekimi eğer o bölgeler temizlenebiliyorsa gerekli değildir. Ancak tam sürmemiş 20 yaş dişleri komşu dişlere zarar verebilir ya da ağzın genel durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu durumda dişin çekimine karar verilebilir.

HAMİLEYİM DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRABİLİR MİYİM?

Riskli olmayan tedaviler özellikle ikinci trimesterde (4.- 6.aylar) yapılabilir.

DİŞ İPİ DİŞLERİME ZARAR VERİR Mİ?

Diş ipi doğru kullanıldığı sürece zarar değil, fayda sağlar.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ DİŞLERİME ZARAR VERİR Mİ?

Diştaşı temizliği ağız sağlığı açısından çok gereklidir. Taşların temizlenmemesi dişlere ve dişetlerine zarar verir.

DİŞLERİMİ DÜZENLİ FIRÇALIYORUM YİNE DE DİŞTAŞI OLUŞUR MU?

Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalanırsa, diş ipi ve arayüz fırçası da kullanılırsa diştaşı oluşumu engellenebilir.

AĞIZ KOKUM VAR SEBEBİ NE OLABİLİR?

Ağız kokusunun en yaygın sebebi diştaşına bağlı oluşan dişeti iltihabıdır.Düzenli diş fırçalamamak ve diş çürükleri de ağız kokusu sebebidir. Tam sürmemiş 20 yaş dişlerinin etrafında biriken plağın temizlenmesi çok güç olduğu için de kötü bir kokuya sebep olur.

KANAL TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Kanal tedavisi çok büyük bir oranda 1 yahut 2 seansta biter. Sadece dişte akut enfeksiyon varsa (apse ), ateş , halsizlik gibi sistemik belirtiler görülüyorsa kök kanallarının içerisine daha uzun süreler kalacak dezenfektan ilaçların konması gerekebilir. Böyle durumlarda da 3-4 seansda biter.

KANAL TEDAVİSİ YAPILAN DİŞİM AĞRIYOR NE YAPMALIYIM?

Kanal tedavisi yapılan dişiniz ağrıyorsa önce hekiminize görünmelisiniz. Çünkü bazen kanal tedavisi yapılan dişin yanındaki yada karşıt çenedeki dişlerden aynı tarafta olanlardan biri ağrıyor olabilir. Diş hekiminiz muayenede ağrı kaynağını kanal tedavili dişiniz olarak belirler ise kanal tedavisi tekrarından diş çekimine kadar olan tedavi yöntemlerinden size uygun olanı seçip uygulayacaktır. Diş hekiminize gidene kadar olan süre içerisinde ağrıyan dişinizin olduğu tarafla sert gıdalar yememeli, dişe yada diş etine hiçbir madde koymamalısınız.

DİŞLERİM KIRILIYOR NE YAPMALIYIM?

Dişlerin minelerinde var olan yapısal defektler ,gelişim bozuklukları,diş sıkma gıcırdatma tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklar nedeniyle dişlerde oluşan kırılmalar sebepleri belirlenip tedavi edilmelidir. madde kaybının boyutuna göre çeşitli yöntemler uygulanabilir.

HER 20 YAŞ DİŞİ ÇEKİLMELİ Mİ?

Gömülü bir yirmi yaş dişinin sorun çıkarıp çıkarmayacağı önceden kestirilemez. Ancak sorun belirdiğinde tedavi, sorunsuz dişlere oranla daha ağrılı ve daha komplike olabilir. Gömülü yirmi yaş dişinin enfeksiyonunun en sık sebep olduğu rahatsızlıklar ağrı, çene köşesinde şişlik, ağız açıklığında kısıtlılık ve yutkunmada zorluktur.

AMALGAM (SİYAH-METAL) DOLGU ZARARLI MI? KANSER YAPAR MI?

Amalgam dolgularla ilgili birçok çalışma mevcuttur ancak kansere neden olduğuna dair kesin bir bulgu elde edilemekle beraber birçok gelişmiş ülkede kullanımdan çıkarılmıştır.

DİŞLERDE NEDEN HASSASİYET OLUŞUR?

Normalde dişleri sıcak, soğuk, ekşi ve tatlı gibi dış etkilerden mine tabakası korur. Erozyon, abrazyon veya çürüğe bağlı olarak mine kaybedilmiş ise iç tabaka olan hassas dentin tabakası açığa çıkar. Dentinde uyaranları ileten sinir uçları bulunur ve bu nedenle hassasiyet hissedilir.