İyi Ağız Bakımı İçin Önleyici Tedbirler
07 Ağustos 2023




İYİ AĞIZ BAKIMI İÇİN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Çocukların dişleri doğumdan önce oluşmaya başlar. Dört ay kadar erken bir dönemde ilk süt dişleri, diş etlerinden çıkmaya başlar. Çıkış hızı ve sırası değişiklik göstermekle birlikte, genellikle üç yaşına geldiğinde 20 süt dişi de çıkmış olur.

Altı yaş civarında, kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu süreç yaklaşık 21 yaşına kadar devam eder. Ağız sağlığını ve hayat boyu iyi ağız bakımı alışkanlıklarını temin etmek için, aşağıdaki önemli önleyici tedbirleri uygulayın:

  • Diş çürüğünü önlemek için şeker alımını sınırlandırın.
  • Diş minesini güçlendirmek ve diş çürümesine karşı direnç kazanmak için,ister içme suyu aracılığıyla, ister diş hekimi tarafından uygulanan tedavi ile, çocuklarınızın yeterli florür aldığından emin olun. Bunun için, içme suyuna optimal düzeyde florür eklenmeyen yerlerde, florür destekleri kullanılabilir. Florür desteğine ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için konuyu diş hekiminize sormayı ihmal etmeyin.
  • Fissür örtücü uygulamasını değerlendirin. Fissür örtücüler diş çürüğüne karşı koruma sağlayan bir tabaka oluşturur. Plastikten yapılır ve diş hekimi tarafından diş üzerine kaplanır.
  • Çocuklara düzenli ve doğru olarak dişlerini fırçalamayı ve diş ipi ile temizlemeyi öğretin.İyi bir ağız sağlığı rutini oluşturmalarını teşvik etmek için, diş fırçalama ve diş ipi kullanmayı eğlenceli hale getirmenin yollarını bulmaya çalışın.

ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞININ ÖNÜNDEKİ BAŞLICA ENGELLER

Konu çocukların ağız sağlığı olduğunda, çocuklarda diş eti kanaması ve iltihabı gibi en sık karşılaşılan zorluklardan bazıları şunlardır:

BEBEKLER

  • Biberon çürüğü: Bu problemin ortaya çıkmasını önlemek için, bebeğin beslenmesinden sonra diş etlerini gazlı bez ya da yumuşak bir bez ve suyla silin. Dişler çıktıktan sonra, her gün bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanarak fırçalayın. Ayrıca, bebeği yatırırken biberonuna süt ya da meyve suyu yerine su koymayı tercih edin.
  • Parmak emme: Çocukların çeşitli nesneleri emme alışkanlığı için kullanılan genel ifade "besleyici olmayan emme"dir. Bu baş parmağın ya da parmakların emilmesi ve emzik kullanılmasını içerir. Çağdaş pediatri uzmanları bu alışkanlıkların kişilik oluşumu ve sıcaklık hissi bakımından önemli işlevleri olduğunu ve ilk yıllarda (yaklaşık dört yaşa kadar) göz ardı edilmesi gerektiğini düşünmektedir. Ancak, bu emme alışkanlığının kalıcı dişlerin çıkmaya başlamasından önce terk edilmesi gerektiği yönünde tüm dünyada fikir birliği söz konusudur. Çocuğunuzun emme alışkanlıkları konusunda diş hekiminize danışın.
  • Dişlerde beyaz noktalar: İlk dişin çıkmasıyla birlikte, bebek yaklaşık altı aylık olduğunda, dişlerini günlük olarak temizlemeye başlayın ve bir diş hekiminden randevu alın.

YÜRÜMEYE YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLAR

  • Diş hekimi korkusu: Muayene sırasında çocuğun kendisini daha rahat hissetmesi için anne ya da babasının kucağında oturmasını sağlayın.
  • Ağız bakımı rutini oluşturmada zorluk: Tüm aileyi dahil etmeye çalışın ve rol modeli olun. Örneğin, iyi bir alışkanlık kazandırmak için her gün aynı saatte dişleri fırçalamaya başlayın

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI

  • Tatlı tutkusu: Çocuğunuza sebze, yoğurt ya da peynir gibi sağlıklı atıştırmalık seçenekleri vermeye çalışın.
  • Spor faaliyetlerinde ağız yaralanmaları: Çocukları, spor yaparken dişlerini potansiyel kazalardan korumak için ağızlık takmaya yönlendirin.

GENÇLER

  • Diş telleri: Gençleri diş tellerinin çevresini iyi fırçalamaları ve tüm yiyecek parçacıklarını temizlemek için diş ipi iğnesi kullanmaları için teşvik edin.
  • Spor faaliyetlerinde ağız yaralanmaları: Çocukları, spor yaparken dişlerini potansiyel kazalardan korumak için ağız koruyucu takmaya yönlendirin.